Klubbens historie

Jeg begynte å trene Taiji i Bergen Taijiquanklubb våren 2001. Etter to år med Yang-stil Taiji dro jeg til Kunming i Kina for å studere kinesisk, drikke te, lære kalligrafi og trene Chen-stil Taiji. I parken like sør for Yunnan-universitetet, ‘Cuihu Gongyuan’ (Green lake park) møtte jeg Xia Xufeng, en mester i Taiji og Bagua som jeg begynte å trene med. Hun ga meg tillatelse til å undervise det jeg hadde lært, men da jeg kom tilbake til Norge følte jeg meg ikke flink nok til å lære det bort. Det tok to år før klubben ble startet første gang.

Jeg og Kristian Haugland startet klubben i 2005. Den våren ble jeg spurt av noen venner om jeg kunne undervise dem i Taiji i urtehagen bak bryggen. Det ble etterhvert til at vi leide lokale på Bergen Katedralskole der jeg jobber høsten 2005. En vanskelig jobbsituasjon gjorde at det ikke var så lett å opprettholde treningene, så våren 2006 ble siste trening i den første inkarnasjonen av klubben.

Jeg opprettholdt selv treningene mine i urtehagen bak bryggen eller innendørs om vinteren, og på høsten 2007 ble jeg kjent med en som underviste Kung Fu. I 2009 ble jeg kontaktet av ham og han spurte meg om jeg ville instruere Taijiquan på skolen hans i Mathopen. Dette sa jeg ja til og begynte å undervise hans studenter i Chen-stil Taijiquan. Dessverre ble han nødt til å legge ned kung fu skolen samme høst og dermed ble det slutt på treningene våre der.

Jeg hadde på det tidspunktet tenkt å starte opp igjen klubben siden det ikke var noen som trente tradisjonell Chen-stil Taijiquan i Norge. Den eneste muligheten for å lage et miljø for dette var å starte noe selv. Nok en gang fikk vi leid lokale av Bergen Katedralskole og treningene ble tatt opp igjen fra høsten 2010. Først en gang i uken, men høsten 2012 utvidet vi til to ganger i uken. Vi har nå nådd et tosifret antall medlemmer og er en klubb i tydelig vekst. Målet er å skape et miljø som er selvgående, der studentene selv ser behovet for trening og gløder for å lære mer.

Teknisk, knytter vi oss til Chenjiagou Taijiquan UK (klubben til Davidine Sim og David Gaffney i Warrington midt mellom Liverpool og Manchester), der jeg har vært på seminar flere ganger. Disse har lang erfaring med Taijiquan og har reist til Taijiens hjemsted, Chenjiagou mange ganger for å få instruksjon. De er blant verdens mest kjente Taijilærere utenfor Kina og har skrevet boken som inspirerte meg til å begynne å trene Chen-stil Taijiquan.

Styret består idag av Øystein Alsaker og Peter Pareliussen. Vi har begge trent taijiquan lenge og har bred erfaring med kinesisk kampkunst, både fra moderne wushu, klassisk taijiquan, samt baguazhang og yiquan og andre kampkunster.

Øystein Alsaker

1 Comment

  1. Har dere noen ledige plasser for beginner tai chi til høsten? Jeg har tatt noen kurs i USA før, men ikke så mange og er kjempe interessert!

    Et spørsmål til. Jeg kan norsk kjempegodt, men er amerikansk. Har dere klasser på engelsk?

Leave a Reply